Тестостерон

Тестостеронът е стероиден полов хормон, който се открива при мъже и жени. Той е основен андроген и анаболно стероиден хормон. При мъжете Тестостерон се секретира основно от тестисите. При жените се произвежда в яйчниците, надбъбречните жлези и чрез превръщане на адростенедион в периферията.

Тестостеронът играе ключова роля в здравето и благополучието ни. Примери за това са регулиране на либидото и плодовитостта, менталната и физическа енергия, мускулната маса, имунната функция и защитата срещу остеопороза. Средно зряло мъжко тяло произвежда около двадесет пъти по-голямо количество тестостерон, отколкото тялото на зряла жена.

Химично име: 4-androsten-3-one-17beta-ol, 17beta-hydroxy-androst-4-en-3-one
Молекулярно тегло: 288.42 g/mol
Формула: C19H28O2
Анаболен рейтинг: 100
Андрогенен рейтинг: 100

Тестостеро[/two_third_last]хормона

Свойства и характеристики

Тестостеронът предизвиква образуване на мъжки характеристики по време феталното развитие, в ранна детска възраст и пубертета. Впоследствие поддържа мъжки фенотип и андрогенно-зависими функции (например сперматогенезата). Той също така регулира метаболизма на кожата, мускулите, костите, бъбреците, черния дроб, костен мозък и на централната нервна система.

Всички анаболни стероиди са синтетични производни на тестостерона, или модификация на негово производно. За да разберем как работят анаболните стероиди, първо трябва да разгледаме самия тестостерон.

Хормона се произвежда ендогенно от човешкото тяло в Лайдиговите клетки на тестисите, когато се стимулират от лутеинизиращия хормон (LH). Функцията стимулира сперматогенезата, подпомага физическото и функционалното съзряване на сперматозоидите, подпомага поддържащите органи на мъжкия репродуктивен тракт, подпомага развитието на вторични сексуални характеристики, стимулира растежа и метаболизма в организма и оказва влияние върху развитието на мозъка чрез стимулиране на сексуалното поведение и сексуалното желание.

Когато говорим за „ендогенен“ тестостерон, това означава, че хормона е произведен по естествен път в тялото, докато ако става дума за „екзогенен“ тестостерон, означава, че е внесен отвън (чрез поглъщане, инжекция и др.) Съществуват и други два ендогенно произвеждани хормона в човешкото тяло, които се използват като прогениторни хормони за да се създадът анаболно стероидни производни. Това са: нандролон и дихидротестостерон (DHT).

Тестостерон се метаболизира до дихидротестостерон в организма под формата на 5-алфа редуктаза (5aR) ензим (това означава, че дихидротестостерона е метаболит на тестостерона), и освен това, нандролон е страничен продукт на ароматизацията (преобразуването) на тестостерона в естроген. Знаейки това, разбираме, защо без тостостерона, не биха съществували никакви анаболни стероиди.

Ефект и действие на Тестостерон

Действието и ефекта на Тестостерона е изключително важно за всички, но най-вече за спортуващите. Силови атлети, бодибилдинг (културизъм) и фитнес трениращи са най-облагодетелствани от него. Той е ключа към бързо и добро възстановяване, големите мускули, сила и релеф. Отговорен е за това, колко мускулна маса ще качим и колко подкожна мазнина ще имаме. Той е на първо място в стълбичката на анаболните стероиди. Тестостеронът има силно анаболно действие и също толкова силен андрогенен ефект върху организма. Притежава анаболно-андрогенно съотношение 100/100.

ТестостеронТестостерон действа на всички, и ако не растете от него, забравете за големи мускули. Приема му оказва силен ефект върху синтеза на протеини, и в съчетание с водната задръжка която причинява се получава голямо натрупване на мускулна маса. Тестостерон има действие да повишава и задържа азот в тъканите, което способства за голямото и бързо напомване в залата. Заради високите си андрогенни свойства, тостестерона лесно може да ароматизира (да се преобразува в естроген). В малки количества тази трансформация е добре дошла, защото при наличието на леко повишен естроген, тестостерона ще покаже пълната си мощ, но в по-големи количества, това може да доведе неприятните странични ефекти свързани с естрогена (това е свързано с дозата която се приема).

Когато нивото на тестостерон в тялото е повишено, ефекта е:

 • лесно покачване на мускулна маса вследствие на повишения синтез на белтъчини
 • увеличаване на силата и физическите възможности като цяло
 • намалява умората, вследствие на бързото възстановяване
 • по-лесно намаляване и изгаряне на подкожни мазнини
 • увеличават се червените кръвни телца и общия обем кръв
 • приповдигнато настроение
 • повишено сексуално желание (увеличено либидо)

Очаквания и резултати от приема на Тестостерон

Резултата който може да очаквате от употреба на Тестостерон е бързо развитие и увеличаване на масата и силата, повишена физическа способност, активност и свръх възстановяване (ще усетите, че с много по-малко часове и по-бързо се наспивате и възстановявате).

Но наред с хубавите неща може да очаквате и нежелани реакции, в резултат от умерената ароматизация на тестостерона. Ще забележите леко подпухнал вид, заради повишеното задържане на вода, повишено кръвно налягане (като резултат от подуването), и повишен риск за поява на гинекомастия. Този мек и подпухнал външен вид, който обикновено е нежелателен за повечето потребители, а и риска от гинекомастия, може да бъде избегнат с използване на ароматазен инхибитор (например Аримидекс), за да забраните на ензима ароматаза да преобразува тестостерона в естроген. Така, мускулатурата ще остане твърда, без меката подпухналост. По този начин, Тестостеронът може успешно да се използва за „втвърдяване“ или в цикъл за релеф.

Някои хора предпочитат водната задръжка, понеже знаят, че тя предпазва и защитава съединителната тъкан от стресовото натоварване с големи тежести.

Видове тестостерон или добавените естери

Няма различни видове тестостерон, има различни естерни форми които се добавят към него, към други препарати и във всички анаболни стероиди. Различните търговски опаковки и наименования на пазара могат да объркат тези които не са запознати добре с анаболните стероиди. Наистина, чист тестостерон (или друг стероид) в свободна форма, не се произвежда. Причината е, че в свободна форма, който и да е анаболен стероид би останал активен в организма много кратко време (обикновено часове). Това би наложило да се правят няколко инжекции на ден за да се подържат нивата на хормона стабилни в организма. Затова в анаболните стероиди се добавят естери, които удължават действието на препаратите. В зависимост от естера, времето за освобождаване и попадане на стероида в кръвта е различно.

В продуктите с Тестостерон се добавят различни естери, и често търговското име показва какъв естер е добавен в продукта. Независимо какво е търговското име: Testosterone cypionate, Testosterone enanthate, Testosterone propionate, Testosterone caproate, Testosterone phenylpropionate, Testosterone isocaproate, Testosterone decanoate, Testosterone acetate и др.. Винаги активното вещество в препарата е анаболно стероидния хормон Тестостерон. Всичко след Testosterone е име на естер, който указва колко дълго препарата ще е активен в кръвта. Естерите се добавят само за удължаване на живота на стероида, те не оказват влияние върху свойствата и силата на анаболния стероид.

Тестостерон естери

 • testosterone propionate (активен полу-живот 2-3 дни) КУПИ на добра цена от www.MuskulnaMasa.com
 • testosterone acetate  (активен полу-живот 3 дни),
 • testosterone phenylpropionate (активен полу-живот 4,5 дни),
 • testosterone caproate (активен полу-живот 9 дни),
 • testosterone iscaproate (активен полу-живот 9 дни),
 • testosterone enanthate (активен полу-живот 10 дни)КУПИ на добра цена от www.MuskulnaMasa.com
 • testosterone cypionate (активен полу-живот 12 дни),
 • testosterone decanoate (активен полу-живот 15 дни).


Странични ефекти с тестостерон

Нежелани странични ефекти могат да настъпят в зависимост от чувствителността на всеки – индивидуално. Страничните ефекти както с другите анаболни стероиди, така и с Тестостерон, най-вече са свързани и зависят от дозата. Затова ще споменем страничните ефекти при злоупотребата с Тестостерон, а те може да са:

 • понижава нивата на HDL-холестерола,
 • атрофия на тестисите,
 • намаляване броя на сперматозоидите,
 • уголемяване на простатата,
 • повишени чернодробни ензими (предимно с перорални стероиди, които са били модифицирани с 17-алкидно заместване),
 • потискане нивата на ендогенен хормон (като LH и Т),
 • развитие на гинекомастия при мъже
 • акне

При жени:

 • уголемаване на клитора,
 • менструални нарушения,
 • маскулинизация

Ако злопупотребявате и прекалявате с дозите и продължителността на приема, напълно възможно е да Ви споходят подобни станични ефекти. Ако се приема умерено, тестостерона ще прояви само леки странични ефекти, като мазна кожа и евентуално акне. Дали даден индивид ще развиете някой от тези нежелани странични ефекти, използвайки Анаболно андрогенни стероиди е трудно да се предскаже, заради сложното взаимодействие между фактори като: вида на анаболния стероид, дозата, продължителността на използване, както и индивидуалните (генетични) разлики. Достатъчно е да споменем, че има по-безопасни начини за повишаване нивата на тестостерона, без странични ефекти, макар и не толкова ефективни.