Какъв е пълния потенциал на мускулно развитие при мъже и жени?

Пълния потенциал на мускулно развитие при мъже и жени означава, колко мускули може да се придобият при спазване на всички правила за мускулен растеж, без употреба на анаболни стероиди. Ще обясним какъв е капацитета на мъжа и жената да качва мускули. Също така, колко мускули може да се качат от мъж или жена, чисто – без употреба на анаболни стероиди и тестостерон стимулиращи препарати.

Пълен потенциал на мускулно развитие при мъже и жени. - Колко мускули може да качим без химия?

С влизането си в залата, новобранеца вижда един или няколко корави и напомпани мъжаги! Бързо се вдъхновява и решава, че за година – две ще стане и той канара от мускули. Започва трескаво да тренира, да се храни по режим и да преглежда и чете всьо и вся що има за фитнес и културизъм! Резултатите не закъсняват, мускулите започват да набъбват и да растат, силата се увеличава и формата се подобрява… Но… след няколко месеца бурният растеж започва да намалява, сантиметрите на бицепса почти не помръдват, а заветните 150 кг на лежанка започват да изглеждат като мираж.. И така, лутайки се из хиляди тренировъчни програми, изпробвайки какви ли не упражнения и поставяйки се на какви ли не изпитания с хранителни режими, се оказва, че за 2-е години упорит труд е постигнал максимума за своето тяло!

– Много от вас са минали по този път, а тези които не са, вече са се отказали от мечтите си, пуснали са бирено коремче и като ви видят ви наричат химици 🙂 !

Какъв е потенциала за пълно мускулно развитие

За наше огромно съжаление, естественото нарастване на мускулна маса в следствие от тренировки с тежести е ограничено! Дори да следвате всички правила за хранителен режим, добра почивка и спазване на всички механизми за мускулен растеж, описани в статията как растат мускулите, скоро покачването на мускулна маса става трудно и накрая непосилно. Това ограничение не идва от нищо друго, а от хормоналната продукция на индивида, и по-точно на хормоните Тестостерон и HGH (растежен хормон – чрез който в тялото се синтезира IGF-1). Това са основните виновници за растежа на мускулната маса, които синтезират протеин и предизвикват анаболни процеси. ние може да растем толкова колкото хормони може да произведе нашето тяло!

За да расте мускулът, нивата на протеиновия синтеза трябва да е по-голяма от скоростта на мускулно протеиновия разпад. Но както вече казахме, тестостерона е основната движеща сила на протеиновия синтез. При достигане на пълния си капацитет на мускулно развитие, което е еквивалентно на капацитета на производството на тестостерон заложено в гените на отделния индивид, няма как протеинови синтез да е положителен, следователно няма да има мускулен растеж.

Всичко е много просто! Повечето мъже произвеждат от 4 до 7 милиграма тестостерон на ден, с най-високо ниво в кръвта сутрин и най-ниско ниво през нощта. Да приемем, че вие произвеждате 6 милиграма тестостерон на ден! Започвайки да се занимавате с вдигане на тежести, вашето тяло първо е подложено на стрес. Вследствие на този стрес и на текущото хормонално производство, вие започвате да покачвате стремглаво мускулна маса и сила. След известен период от време и доста тренировки зад гърба си, вашето мускулно развитие започва да намалява, не защото производството на тестостерон намалява (освен ако бързо не остарявате), а защото вече имате толкова мускули, че текущото ви хормонално производство може само да поддържа натрупаните мускули, но не и да ги развива. Когато сте имали по малко мускулна маса, тестостерона е успявал да държи положителен протеиновия синтез, т.е. синтеза на белтъчини е бил по силен от техния разпад. Но, когато започвате да трупате все повече и повече мускули, настъпва баланс, и с тази естествена доза тестостерон не може да увеличите повече мускулните си фибри, може само да ги поддържате в достигнатото положение! – Това обяснява на много спортисти, започнали да използват анаболни стероиди, защо не може да задържат придобитата мускулна маса завинаги!

Лошото не свършва до тук! С напредване на възрастта човешкото тяло произвежда все по-малко и по-малко анаболни хормони. Пикът в производството на Тестостерон е в периода от 20 до 30 години, а растежния хормон е в най-бурен синтез до 20-тата година. След този период производството на тези толкова важни за мускулно развитие хормони започва да намалява, съответно, достигането на пълния капацитет на нашите мускули става все по-трудно и по-бавно.

Той е толкова голям и силен, а твърди че не взима нищо друго освен добавки!

Колко може да растат мускулите без химия? - Капацитет на мускулно развитие.
Повече тестостерон + повече протеин = повече мускули

Успокойте се, той не е чист, просто ви спестява половината истина! Много от нас, когато достигнем пълния потенциал на мускулно развитие, не се отказваме! Истината е, че преминаваме на по-високо ниво, анаболните стероиди! Всички анаболи са производни на тестостерона, поради което всеки един такъв препарат, малко или много увеличава количеството му в тялото! Да, но това не е достатъчно за да продължим да растем! Колкото повече растем, толкова по-голяма нужда има тялото от протеин за да поддържа протеиновия синтез! Представете си, че тестостерона е броя работници които зидат и мажат, а протеина е материала! При намален брой от едното или от другото, зидарията ще става бавно и мъчително! Затова добавките са неразделна част от големите момчета!

Няма как да се знае точно колко е вашия капацитет на мускулно развитие! Хормоналното производство при всеки е различно, при някои от нас е по-високо, при други по-ниско, поради което някои растат повече и по-бързо от други. Тук е мястото да отбележим, че поради ниската продукция на Тестостерон при жените, те не са в състояние да увеличат много мускулите си.

Капацитет на мускулно развитие при жени

Повечето жени си мислят, че започнат ли да вдигат тежести ще станат мускулести, груби, и ще загубят женствеността си! Е да, но това не е така!

Muskulno razvitie na jena. Колко мускули може да качи жена без стероиди.
Мускулно развитие на жена тренираща с тежести, без употреба на тестостерон.

Една жена и един мъж може да тренират еднакво, да ядат едни и същи храни или да спазват еднакви диети, да живеят еднакъв начин на живот. Но въпреки това, жената ще спечели само една много малка част от мускулите които е придобил мъжа, просто защото тя има в пъти по-малко производство на тестостерон.

Тестостеронът е разликата между мъжете и жените. Това е причината, поради която мъжете имат пениси, дълбоки гласове, повече окосмяване по тялото и повече мускулна маса. Така че от гледна точка на „аз ще изглеждам като културист, ако вдигам тежести“ е почти толкова нелепо, колкото да кажеш: „Ще ми порасне пенис, ако пикая права“.
Жените имат с 20 пъти по-малко производство на тестостерон, в сравнение с мъжете! Така че, една жена ще изгради своите мускули, колкото нейното хормонално производство позволява! Разбира се, както при мъжете, така и при жените, достигане на пълния капацитет на мускулно развитие е различно, едни имат повече тестостерон, други по-малко! Жената не може да има големи мускули, освен ако не приема анаболни стероиди.

С вдигане на тежести, жената ще изгаря мазнини и е възможно да изгради малко мускулна маса, която само ще й даде по-тонизирано и атлетично тялото. Освен това ще държи далеч появата на целулит, отпуснатост / увисналост, често срещащи се при жени с по-малко мускулна маса.

Пълно мускулно развитие – Заключение

В допълнение към това, трябва да знаете, че различните хора имат различни генетика, която варира ,в зависимост от хормоналната продукция, имат различен тип на мускулните влакна и брой, различно активиране на сателитни клетки, всичко това влияе колко мускулна маса може да се качи.. За да се гарантира, че правиш всичко възможно да ти растат мускулите, синтеза на мускулния протеин трябва да надвишава разпада на мускулния протеин, т.е. нивата на тестостерон да са високи. Това изисква да се приемат тестостерон стимулиращи добавки, по-адекватен източник на протеини (особено незаменими аминокиселини) и въглехидрати, за да се улесни клетъчния процеса за възстановяване на тренираната мускулна тъкан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *