Подкожни мазнини в проценти при мъже и жени: измерване и снимки

Един от често задаваните въпроси на трениращите фитнес мъже и жени е: как да разбера колко процента подкожни мазнини имам?! – Обикновено това може да се разбере чрез няколко начини за измерване на телесните мазнини, но за целта трябва да посетите специализирани за това места, които разполагат със съответните измервателни уреди и да заплатите! Въпреки уредите, има много грешки, когато става въпрос за измерване на мазнините в тялото, затова ще ви покажем както примерни снимки, така и калкулатор за изчисляване на телесни мазнини, за да имате някаква представа и база за сравнение.

Но ако имате цел и спазвате режим, а не сте достатъчно опитни, не подценявайте ползите от периодичното измерване на подкожните мазнини, които са описани по-надолу!


Какъв процент телесни мазнини (подкожни мазнини) имат мъже и жени в снимки.


Ползи от измерване на телесните мазнини

Когато сте на диета с цел покачване на мускулна маса или пък искате да намалите вашите подкожни мазнини и да постигнете добър релеф на мускулите, а нямате достатъчно опит, периодичното замерване на телесните мазнини ще ви насочи в правилната посока! Така че, ако следите през определен интервал от време, колко процента телесна мазнина имате, Вие ще може да коригирате адекватно своя тренировъчен режим и хранителна диета!

  • Ако се стремите да качвате мускулна маса, ще знаете колко от качените килограми са мускули и колко мазнини.
  • Ако тренирате за релеф и тренирате за изчистване на подкожни мазнини, ще знаете колко мазнини сте свалили и колко мускулна маса сте загубили!

В зависимост от вашата цел, знаейки колко телесни мазнини сте имали преди и месец след режима който сте си съставили, може да направите промени където е нужно, за да може да не се трупат излишни мазнини или пък да не губите трудно качената мускулна маса.

Как се измерват подкожни мазнини

Има различни начини за определяне на мазнините в тялото, като най-популярните методи за измерване на подкожните мазнини са чрез калипер или електронно.

Подкожни мазнини - измерване ръчно с калипер.Измерването с калипер, или така наречената калиперметрия, е метод за определяне на процента мазнини чрез захващане на кожни гънки. Защипват се между 7 и 15 кожни гънки от различни места по тялото, взимат се обиколките на ханша, талията, предмишници и бедра, както и височината и телесното тегло на индивида. Снетите данни се задават в специална формула, чрез която се изчислява процента на подкожните мазнини. Недостатък е, че измерванията трябва да са много прецизни за да има що-годе адекватен резултат, поради което, често това измерване е неточно!
Телесни мазнини - измерване електронно.Електронното измерване, е метод за определяне на подкожните мазнини чрез слаб ток с определена честота! Различните тъкани в човешкото тяло, като мускули, кости и мазнини, имат различно съпротивление на електрически импулси! Тук се гледа времето за което електрическите импулси преминават през тялото! По този начин се определя процента на мазнините. На същия принцип работят кантарите които измерват телесни мазнини. Този начин е по-бърз в сравнение с замерването чрез калипер, но не може да се каже че е по-точен заради променливата влажност на кожата, която нарушава електропроводимостта.

Как да измерим процента телесни мазнини сами, без уреди

С този калкулатор за изчисляване на подкожни мазнини, може да видите и доста полезни за вас неща, като минимален прием на калории, вашият BMR индекс (Basal Metabolic Rate) И какъв BMI индекс имате!

Забележка: Като всеки друг подобен калкулатор за телесни мазнини, и тук не може да разчитаме на твърде точни данни, поради факта че при различните индивиди, обиколките на врата, талията и ханша може да са различни, не заради повечето мазнини, а заради индивидуалната структура! Но все пак ще Ви даде някаква представа.


Височина:
Врат:
Талия:
Ханш (Жени):
Тегло:
Пол:

Възраст:

Активност:
 

Какво означават данните които дава този калкулатор:

  • Вашият BMR индекс – Какво е BMR ? – това е Основен индекс на обмяната на веществата. BMR показва каква е минималната нужда от калории за да запазите теглото си в случай че не извършвате абсолютно никаква умствена или физическа дейност!
  • Вашият BMI индекс – Какво е BMI ? – това е Индекс на телесната маса. BMI е показател за определяне на нормалните стойности на теглото спрямо количеството мазнини. Използва се за определяне на степен на затлъстяване и наднормено тегло. Получава се при изчисляване на височината и теглото на човек! – при хора със значителна мускулна маса е неприложим – води до фалшиви показания
  • Вашият калориен прием – показва, колко калории трябва да поемате за да запазите теглото си в зависимост от вашата активност.
  • Вашата телесна мазнина – в проценти!

Как може да се намалят подкожните мазнини и да се запази мускулната маса

За да започне тялото да гори мазнини, трябва да се намали приема на калории или да се увеличат тренировките (в случая, кардиото). Идеята е да имаме повече енергоразход отколкото приход! Често, трениращите правят и двете, което се отразява на мускулната маса която имат! Резултатът е загуба на повече мускулна маса отколкото на мазнини. Това е неизбежен биологичен процес, понеже за тялото е много по-лесно да си набави енергия като разгради протеините в мускулите до въглехидрати, отколкото складираните мазнините. Това кара милиони трениращи да използват помощни средства за да запазят трудно придобитата мускулна маса! Обикновено, те употребяват анаболни препарати за релеф, растежен хормон, ефедрин, синефрин, кленбутерол и др., които запазват мускулната тъкан, докато стопят излишните подкожни мазнини.
Намаляване на подкожни мазнини без загуба на мускулна маса!.
На практика, без тези помощници, няма начин да запазите мускулите непокътнати в период на ниско въглехидратна диета!


Материалите в сайта са с информационна и образователна цел, не представляват медицински съвети, подбуди или препоръки. Предоставената информацията достатъчно добре описва негативите от употребата на допингови средства, така че на нейна база потребителите да вземат свое собствено решение в интерес на здравето и сигурността си. Потребителите следва да се консултират с доктор преди да прибягват до каквито и да е препарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *