Намаляване на телесни мазнини: 10 доказани начина

Начини за бързо намаляване на телесните мазнини! Как да изчистя подкожни мазнини.

В тази статия ще ви запознаем с 10 от най-често срещаните и най-ефективни средства за постигане на ниска телесна мазнина и намаляване на подкожни мазнини. Това са средства използвани както от професионални културисти така и от милиони фитнес трениращи по света за бързо намаляване на телесни мазнини, релеф – така нареченото чистене, та дори и за отслабване.

Много от Вас знаят, че културистите имат основен период за растеж и качване на мускулна маса, последван от фаза / период за релеф. Често може да срещнете снимки на професионални Бодибилдери през техния основен период (off season), на които ясно личи, че не са избягвали мазни храни. Но в рамките на няколко месеца, дори седмици, те отново позират в добро състояние, релефни и изчистени от мазнини. Разбира се диетата, тренировките и опитът играе огромна роля в способността им да се възстановяват при остри диети с цел намаляване на телесни мазнини, но както много други спортисти могат да открият, не са достатъчни само дисциплина и воля за тези драматични промени, наблюдавани при фитнес и културизъм трениращите.

Макар че тези начини за намаляване на подкожни мазнини са ефективни, много от тях крият елемент на риск и трябва да се прилагат под лекарски контрол. Следва въпроса: защо въпреки това се използват? Отговорът е прост: това е желанието да бъдем най-добри, независимо от разходите, рисковете или етиката.

Стимуланти за намаляване на телесни мазнини

Стимулантите са медикаменти или добавки, които ускоряват загубата на мазнини чрез изпращане на сигнал към тялото. Те действат чрез стимулиране и освобождаването на невротрансмитер, наречен норепинефрин (NE) или норадреналин, удължават неговия сигнал, или директно го заместват. Има два класически примера за стимуланти които изгарят подкожните мазнини.

1. Кленбутерол

Употребата на кленбутерол ще помогне за бързо намаляване на телесни мазнини и подкожни наслоявания.Това е директен бета-агонист, което означава, че той стимулира точно същите норепинефрин рецептори които спомагат за изгаряне и намаляване на телесните мазнини. Главното предимство на кленбутерола е, че той е по-специфичен, като засяга само бета-2 рецепторите. Това е важно, защото има два класа NE рецептори в клетъчната мембрана на мастните клетки – алфа и бета. Алфа-2 рецепторите предизвикат обратна реакция на бета рецепторите по отношение загубата на мазнини. Така че, кленбутерол всъщност създава по-силен сигнал за освобождаване на мазнини от адреналин, който стимулира както алфа, така и бета рецепторите.

Кленбутерола се използва за лечение на астма! При клинични опити с животни е установен анаболен ефект. Но за постигане на този ефект, при хората са необходими твърде високи дози, които ще бъдат токсични или вероятно смъртоносни, така че на практика, кленбутерол няма анаболен ефект. Препарата обикновено се дозира в диапазона от 10-40 микрограма (не милиграма) на ден, въпреки че бързо се развива толеранс към него. Ефекта от кленбутерол са краткотрайни, тъй като бета-рецепторите намаляват в рамките на няколко седмици, така че много потребители използват кленбутерол само за кратък период от време или последователен прием и спиране на всеки няколко дни. При продължителна употреба се използва Кетотифен, който повишава чувствителността на бета-2 рецепторите и позволява кленбутерола да действа дълго време.

 Повече информация за Кленбутерол

2. Ефедрин / Кофеин стакове

Използването на Ефедрин е ефикасен начин за намаляване на телесни мазнини.Тези добавки, обикновено са най-продаваните в магазините за здравословни храни, просто защото действат и са ефективни за намаляване на телесни мазнини. Многобройни проучвания са публикувани, показващи че комбинацията от ефедрин и кофеин ефективно ускорява загуба на тегло, като запазва мускулната маса. Много противоречия има по отношение на безопасността при употреба на добавки с ефедрин и кофеин, поради редица неблагоприятни събития, докладвани сред потребителите. Използването на тази комбинация се свързва с редица хоспитализации и няколко смъртни случая. Въпреки това, при клинични проучвания, с контролирана дозировка, субектите не са проявили сериозни нежелани странични ефекти и комбинацията е обявена за безопасна.

Културистите използват ефедрин / кофеин добавки не само за загуба на мазнини, но и защото е стимулант и може да помогне в поддържането на енергия и мотивация по време на обучението.

За разлика от кленбутерол, ефедрин не действа директно върху бета рецепторите, но причинява отделянето на норепинефрин, който стимулира както алфа така и бета рецепторите, затова краткосрочния ефект на ефедрина не е толкова драматичен.

 Повече информация за Ефедрин

Хормони за намаляване на телесните мазнини

Хормоните в тялото са включени в енергийния баланс и промяна в нивата на тези хормони може пряко да повлияе на метаболизма и загубата на мазнини. Освен това, други ефекти на тези хормони могат да променят скоростта на натрупване на мазнини. Използването на хормони за загуба и намаляване на телесни мазнини е особено опасно, тъй като излишък на всеки хормон може да доведе до сериозни последици.

3. Анаболни стероиди

Тестостеронът и анаболните стероиди са известни с ефекта им върху скелетните мускули, те водят до мускулна растеж и прираст на сила. Чрез увеличаване на относителното количество на мускулите, стероиди намаляват процента на телесни мазнини. Също така, редица проучвания са установили, че анаболни стероиди, като Анавар (Oxandrolone), Винстрол (Stanozolol) и др., също могат да имат пряко отражение върху намаляване на телесни мазнини.

 Анаболни стероиди подходящи за релеф и намаляване на подкожни мазнини

4. Растежен хормон

Растежният хормон (GH) оказва влияние върху много функции в човешкия организъм. Напоследък той добива популярност като мощен агент за покачване на мускулна маса, като същевременно намалява подкожните мазнини. Хормона на растежа придвижва хранителните вещества от мазните депа към функциониращите мускули и органи. GH влияе на растежа чрез друг хормон, наречен IGF-1, но неговият ефект върху намаляване на подкожните мазнини е по-директен и мощен. Повишено ниво на растежен хормон пречи на инсулина – основната движеща сила за съхранение на мазнини, и ускорява освобождаването на мазнини от мастните клетки. Растежният хормон (GH) се използва от културисти и силно затлъстели хора, в дози от 4-6 IU / ден. GH не трябва да се използва без назначението от доктор специалист.

5. Ароматазни инхибитори

Ароматазните инхибитори са препарати които предотвратяват превръщането на андрогените в естроген. Културистите добавят ароматазни инхибитори към своя арсенал с цел да предотвратят и намалят естрогенни странични ефекти свързани с приема на анаболни стероиди. Тестостерона и други стероиди може в следствие на ароматаза да се преобразуват в естроген, а високо ниво на естроген ще доведе до задържане на вода, натрупване на мастна тъкан или поява на гинекомастия. Мастните клетки имат рецептори които се свързват с половите хормони, и наличието на естроген спомага техният брой да се увеличи, което предразполага към натрупване на мазнини. Ароматазните инхибитори намаляват количеството на естроген, което позволява на културистите да си осигурят повече сигурност и по-добър външен вид.

Най-силният ароматазен инхибитор е Аримидекс – Не приемайте този препарат без назначението на лекар специалист.

6. Тироиден хормон (трийодтиронин) – T3 (Cytomel)

Трийодтиронин, познат като Т3 или Цитомел, е най-силното средство за намаляване на подкожни мазнини и отслабване. Triiodthyronin, известен като Т3 или Цитомел, е хормон на Щитовидната жлеза. Той е основен регулатор на скоростта на метаболизма в тялото. Т3 е изключително мощен хормон и действа върху загуба на мазнини като прави тялото по-чувствително към норепинефрин.
Високите нива на Т3 води до силно катаболно състояние, и въпреки че загуба на тегло ще бъде значителна, значителна част от загубата на тегло ще дойде от мускулна маса. Това кара културистите да го ползват на фона на добър стероиден цикъл. Освен това, T3 излишъка може да направи индивида много чувствителен към други стимуланти, или дори естественото отделяне на NE, което води до опасни сърдечни ритми, безсъние и раздразнителност. Потребителите трябва да бъдат много внимателни при комбинирането на трийодтиронин с някои стимуланти. Използването му без анаболни стероиди, вероятно ще доведе до солидна загуба на мускулна маса.
За съжаление Т3 е много специфичен хормон на щитовидната жлеза, самоволния му прием е опасен и може да доведе до необратими последствия.

 Повече информация за T3 Трийодтиронин

Тренировки

7. Кардио тренировки

Един добър начин за намаляване на телесните мазнини е кардио тренировка.След като изброихме всички стимуланти, анаболни стероиди и хормони, които са най-ефикасни за намаляване на подкожни мазнини, би било крачка назад, да не помислим за кардио тренировките.

Кардиото е проклятие за повечето културисти! Съществуват множество становища относно това кога и как да се прави кардио: ниска интензивност или висока, ежедневно или рядко и т.н. Ефектът на кардио тренировката, за загуба на мазнини, е да се повиши активността, свързана с изгарянето на калории.

Смята се че минималната нужда на тялото от калории ако не правите нищо – (resting metabolic rate (RMR)) се покачва с висока интензивни упражнения, въпреки че това остава да бъде доказано. Като се има предвид, че по-голямаta мускулна маса повишава RMR, както се случва при употребата на стимуланти като: ефедрин, кофеин и зелен чай, аргументът е незначителен. Всеки фитнес трениращ трябва да намери правилната честота за кардио тренировките, която ще се поддържа редовно, за предпочитане всеки друг ден. Процентът на изгаряне на мазнини е по-висок когато упражненията се правят сутрин, преди хранене, с много вода и използване на кофеин. Все пак, ако това не е възможно, други форми продължават да предлагат полза. Също така, трябва да сте внимателни по време на калориен дефицит (ниско въглеходратна диета), за да се избегнете нараняване или мускулен катаболизъм. По време на кардио тренировка е добре да знаете колко ви е пулсът, не превишавайте 140 удара в минута, понеже се смята че над тази граница, тялото започва да разгражда мускулна тъкан.

Диетата

8. Кетонна диета (Кетогенна диета)

Кетонна или кетогенна диета за намаляване на телесните мазнини и орелефяване.Тази диета е популяризирана от д-р Аткинс. Тя представлява начин на хранене с минимално количество въглехидрати и е много ефикасна за намаляване на телесни мазнини и запазване на мускулна маса. Кетогенната диета изисква много воля, тъй като силно ограничава размера на въглехидратните храни. Това ограничение първоначално ще доведе до раздразнителност, загуба на концентрация и сила, докато човек се адаптира към нея, но в крайна сметка, нервното поведение и нормалните тренировки се нормализират.

Целта на кетонната диета е да се намали количеството на инсулин което тялото освобождава при прием на въглехидрати. Инсулина е основен анаболен хормон, но за съжаление, той е основният двигател на калории в мастните клетки и предотвратява разграждането и отделянето на съхранените мазнини, което води до натрупване на допълнителни килограми, под формата на мазнини. Когато се ограничат въглехидратите, има голяма първоначална загуба на тегло, което представлява водата, свързана с гликогена в черния дроб и мускулите. Това може да бъде толкова, колкото десет паунда през първата седмица. Въпреки това, загубата на мазнини с кетонна диета се случва по-бавно и по-сигурно.

Без инсулин, който блокира освобождаването на мазнини, мастните клетки са много по-чувствителни и реагират по-агресивно към стимуланти и други хормони. Чрез правилно наблюдение на калории и количеството на мазнини в храната, добра кетогенна диета може да доведе до драматични загуби на мазнини в тялото. Мускулите могат да бъдат негативно засегнати от кетогенна диета, тъй като инсулинът също така транспортира хранителни вещества (захар, аминокиселини, креатин) в мускулните клетки и предотвратява разграждането на мускулния протеин. Но, на практика, с кетонна диета може да увеличите чистата мускулна маса. Подобен тип диета може да бъде спазвана дълъг период от време, а много от застъпниците на д-р Аткинс са приели кетогенна диета като постоянен начин на живот.

Други начини за намаляване на телесни мазнини

Съществуват редица други препарати и начини, които обещават загуба на мазнини и са често използвани от активно и неактивно спортуващи.

9. Йохимбин

Йохимбина е добавка, която е в състояние да блокира алфа-2 рецепторите които са отговорни за складирането и натрупване на мазнини. Използването му позволява на другите стимуланти да са много по ефективни и създава предпоставка за по-бързо изгаряне на подкожни мазнини. Освен това Йохимбин засилва кръвообращението в областта на талията, ханша и бедрата, което позволява натрупаните мазнини в тези проблемни зони по-бързо да се редуцират.

10. Каптоприл

Каптоприл е препарат, който се прилага за лечение на високо кръвно налягане (артериална хипертония).  Ако вече страдате от хипотония, ще имате неприятности с него! Каптоприл има свойството да се понижава алфа-2 рецепторите, но няма директен ефект върху тях. Това става индиректно като предотвратява образуването на ангиотензин II, в следствие на което алфа-2 рецептори намаляват. Каптоприл има слаби диуретични свойства, а в по-дългосрочен план страничен ефект на Каптоприл е загуба на тегло, което е добре документирано от медицински изследвания. Разбира се, тази загуба на килограми може да се дължи на мускулна маса, но в действителност това не е така, препарат има лек анаболен ефект върху мускулите, което ги предпазва от разпад. Не приемайте този препарат без назначението на лекар специалист.

 Липосукция

Липосукцията е козметична операция при която може да се отстраняват ненужните мастни натрупвания и да се скулптурират определени зони на тялото. Липосукцията може да се използва за да се оформи тялото, за съжаление не може да послужи за отслабване.

Културистите, но и не само те, използват крайни мерки, за да се постигне екстремна загуба и бързо изгаряне на мазнини в тялото. Милиони хора прилагат тези методи в стремежа си да отслабнат и да изглеждат добре! Но както може да се види,  повечето от тези начини за горене на мазнини носят рискове и много от тях не бива да се прилагат без лекарско предписание. Нито един от методите, изброени по-горе не следва да се използва без по-задълбочена грамотност за рисковете които носи.

Телесни мазнини при мъже и жени.

статията е преведена от: musculardevelopment.com
оригинален текст: Dan Gwartney


Материалите в сайта са с информационна и образователна цел, не представляват медицински съвети, подбуди или препоръки. Предоставената информацията достатъчно добре описва негативите от употребата на допингови средства, така че на нейна база потребителите да вземат свое собствено решение в интерес на здравето и сигурността си. Потребителите следва да се консултират с доктор преди да прибягват до каквито и да е препарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *